Capoeira

“A capoeira é tudo o que a boca come – A capoeira minden amit a száj megesz” – Mestre Pastinha

“No oriente existe o Zen, a Europa desenvolveu a psicanálise, no Brasil temos o jogo da capoeira – Keleten ott a Zen, Európában kifejlesztették a pszichoanalízist, Brazíliában pedig a capoeirát” – Mestre Nestor Capoeira

Hogy mi a capoeira?
A brazil gyarmati időkből eredő hagyomány, harcművészet.

Mozgás
A világ egyik legösszetettebb mozgásformája, ami harmónikusan köt össze akrobatikus, akár táncos elemeket, direkt kontakt  harci technikákat, földreviteleket, földmozgásokat és egyensúlyi helyzeteket. Mindeközben a világ egyik legszórakoztatóbb játéka is – a szabályok a zenéhez, énekhez, a másik játékos játékához idomulva folyamatosan változnak, egyszerre jelent testi és szellemi kihívást és teremt szavak nélküli dialógust a játékosok között.

Játék
A capoeira még az ember történetének abból a szakaszából ered, ahol a tánc, zene, játék, sport, rituálé és a harc nem váltak szét, hanem egy olyan egységet alkottak, ami az ember összes készségét próbára tette és fejlesztette, és ezzel sikerélményt és örömet okozott.

Nagyon divatos Csíkszentmihályi Flow elméletére hivatkozni a játékos testmozgás újrafelfedezésekor – én azt szoktam mondani, flow élményed akkor van, ha azt csinálod, amire az ember ki van találva. Nem véletlen, hogy egy jó capoeira játék a flow-elméletben felsorolt összes “feltételnek” eleget tesz:

– az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok
– a tudat erős fókuszáltsága
– az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
– az időérzékelés torzulása
– azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
– egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz)
– a szituáció feletti kontroll érzése
– a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő
– az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja

A játékon túl a rituálé többi eleme (kérdés-válasz formájú ének és zene, a zene és a játék kölcsönhatása) pedig a többi résztvevőt is bevonja a történetbe.

Hagyomány
A capoeira elsajátításához tartozik a dalok, a zene, a portugál nyelv és a hangszerek használatának és készítésének megtanulása is, ezzel sokrétű, akár élethosszig tartó utazásra nyújt lehetőséget, ami még évtizedek után is tud újat adni, de már az első lépéseknél sikerélményt és örömet okoz.

Közösség

Mindez egy nyitott, összetartó közösségben, folyamatosan új embereket megismerve itthon és külföldön. Csoportunk erre a capoeira eseményeken, illetve Erasmus+ -os programok résztvevőjeként is lehetőséget nyújt.

A capoeirát Brazíliában eszközként használják arra, hogy a nehezebb sorsú gyerekeket szóraktoztató módon fordítsák a kultúra, a tanulás és egymás segítése felé. Hasonló célokat tűztem ki a Hungária Általános Iskola és Kollégium – ban 2007 óta működő szociális projektemmel, aminek keretében a bentlakók ingyenesen ismerkedhetnek a capoeira világával, ami olyan, az életben nélkülözhetetlen értékekre tanít, mint a kitartás, a kooperáció a csoport tagjainak egyéni fejlődéséért, a művészetek és nyelvek elsajátítása, illetve más kultúrális közegből érkezők elfogadása, és a fizikai és mentális próbatételek során való helytállás.

Biztonságos fejlődés
Sajnos napjainkban a legtöbben már gyerekkortól kezdve ülő életmódot folytatnak, ezért egyre gyakoribbak a tartáshibák és a ezekre visszavezethető sportsérülések. A capoeira sokkal jobban és sokféleképpen veszi igénybe a testet, mint más mozgásformák, ami a megfelelő alapozás és fokozatosság nélkül könnyen veszélyessé válhat.
Nálunk biztonságosan, a BodyGames rendszerünk mobilitás és erő alapozására építve, több tanuló-generáción tesztelt progressziós lépéseket használva sajátítják el a tanulók a legnehezebb mozdulatokat is, esetleges sérülés esetén Budai Kitti gyógytornász felügyeletével.

Kreativitás
Modern életünk tele van készen kapott dolgokkal, amiket passzívan elfogyasztunk. Az internetnek hála mindenhol hozzáférhető az elérhető legjobb, amit aztán passzívan élvezhetünk. A legjobb zenészek művei, a legnagyobb sportteljesítmények, a legjobb eszközök, mind karnyújtásnyira.

A capoeira nem ilyen. A tanulók megtanulják felépíteni a mozdulatokat és kifejezni magukat a saját mozgásukban. Az iskolai énekórák szabályozottsága helyett szabadon örömüket lelni az éneklésben és a hangszeres játékban. Megírni a saját dalaikat, elkészíteni a saját hangszereiket, megfonni a saját övüket.