"No oriente existe o Zen, a Europa desenvolveu a psicanálise, no Brasil temos o jogo da capoeira."
(Keleten ott a Zen, Európában kifejlesztették a pszichoanalízist, Brazíliában pedig a capoeirát.)

/Mestre Nestor Capoeira/

Hogy mi a capoeira?

Mindazoknak, akik gyakorolják, a capoeira sokkal több egy, a "brazil gyarmati időkből eredő harcművészet"-nél!
Számunkra a capoeira: mozgás-szabadság, élethosszig tartó tanulás és fejlődés, végtelen játék, hagyomány, közösség és család, kreativitás, az emberiség gyökereivel való kapcsolat, az élet íze és illata, hétköznapunk és ünnepünk és minden, ami összeköti a múltat a jövővel.

Mozgás-szabadság:

A világ egyik legösszetettebb mozgásformája, ami harmónikusan köt össze akrobatikus, akár táncos elemeket, direkt kontakt harci technikákat, földreviteleket, földmozgásokat és egyensúlyi helyzeteket. Mivel minden izületet és izmot azok mozgásképességének véghelyzetéig vesz igénybe, ezért az összes szabadidős sport közül a capoeirában lehet megtapasztalni az egyik legnagyobb mozgásszabadságot.

Tanulás:

Hihetetlen mozgáskincsében elmerülve hamar rájön az ember, hogy minden mozdulatfajta és technika megszámlálhatatlan fokozattal, nehézségi szinttel, kombinációval és variációval rendelkezik, ennek fényében nem túlzás azt mondani, hogy a capoeira egy életre elegendő tanulni- és felfedeznivalót biztosít számunkra, ezzel pedig folyamatos motivációt nyújt minden életszakaszban és élethelyzetben.

Játék:

Mindeközben a világ egyik legszórakoztatóbb játéka is - a szabályok a zenéhez, énekhez, a másik játékos játékához idomulva folyamatosan változnak, egyszerre jelent testi és szellemi kihívást és teremt szavak nélküli dialógust a játékosok között.

A capoeira még az ember történetének abból a szakaszából ered, ahol a tánc, zene, játék, sport, rituálé és a harc nem váltak szét, hanem egy olyan egységet alkottak, ami az ember összes készségét próbára tette és fejlesztette, ezzel sikerélményt és örömet okozott.

Nagyon divatos Csíkszentmihályi Flow elméletére hivatkozni a játékos testmozgás újrafelfedezésekor - én azt szoktam mondani, "flow élményed akkor van, amikor azt csinálod, amire az ember ki van találva". Nem véletlen, hogy egy jó capoeira játék a flow-elméletben felsorolt összes "feltételnek" eleget tesz:

- az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok
- a tudat erős fókuszáltsága
- az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
- az időérzékelés torzulása
- azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
- egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz)
- a szituáció feletti kontroll érzése
- a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő (jó érzés csinálni)
- az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja

A játékon túl a rituálé többi eleme (kérdés-válasz formájú ének és zene, a zene és a játék kölcsönhatása) pedig a többi résztvevőt is bevonja a történetbe.

Hagyomány:

A capoeira elsajátításához tartozik a dalok, a zene, a portugál nyelv és a hangszerek használatának és elkészítésének megtanulása is, ezzel sokrétű, akár élethosszig tartó utazásra nyújt lehetőséget, ami még évtizedek után is tud újat adni, de már az első lépéseknél sikerélményt és örömet okoz.

Közösség:

Mindez egy nyitott, összetartó, család- és gyerekcentrikus közösségben, folyamatosan új embereket megismerve itthon és külföldön. Csoportunk erre a hazai és nemzetközi capoeira eseményeken, illetve Erasmus+ -os programok résztvevőjeként is lehetőséget nyújt!

A capoeirát Brazíliában eszközként használják arra, hogy a nehezebb sorsú gyerekeket szóraktoztató módon fordítsák a kultúra, a tanulás és egymás segítése felé. Hasonló célokat tűztem ki a Hungária Általános Iskola és Kollégium - ban 2007 óta működő szociális projektemmel, aminek keretében a bentlakók ingyenesen ismerkedhetnek a capoeira világával, ami olyan, az életben nélkülözhetetlen értékekre tanít, mint:

- a kitartás
- a kooperáció a csoport tagjainak egyéni fejlődéséért és a közösség építéséért
- művészetek és nyelvek elsajátítása
- más kultúrális közegből érkezők elfogadása
- a fizikai és mentális próbatételek során való helytállás!

Kreativitás:

Modern életünk tele van készen kapott dolgokkal, amiket csak passzívan elfogyasztunk! Az internetnek köszönhetően bárhol hozzáférhető az "elérhető legjobb", amit aztán passzívan élvezhetünk. A legjobb zenészek művei, a legnagyobb sportteljesítmények, a legjobb eszközök, mind karnyújtásnyira vannak tőlünk.

A capoeira nem ilyen! A tanulók megtanulják felépíteni a mozdulatokat, tartósan dolgozni a fejlődésért és kifejezni önmagukat, fantáziájukat és kreativitásukat a saját mozgásukban. Az iskolai énekórák szabályozottsága helyett végre szabadon örömüket lelhetik az éneklésben és a hangszeres játékban. Megírni a saját dalaikat, elkészíteni a saját hangszereiket, megfonni a saját övüket, ezek mind az önkifejezés apró formái.

Tanulás:

Hihetetlen mozgáskincsében elmerülve hamar rájön az ember, hogy minden mozdulatfajta és technika megszámlálhatatlan fokozattal, nehézségi szinttel, kombinációval és variációval rendelkezik, ennek fényében nem túlzás azt mondani, hogy a capoeira egy életre elegendő tanulni- és felfedeznivalót biztosít számunkra, ezzel pedig folyamatos motivációt nyújt minden életszakaszban és élethelyzetben.

Biztonságos fejlődés:

Sajnos napjainkban a legtöbben már gyerekkortól kezdve ülő életmódot folytatnak, ezért egyre gyakoribbak a tartáshibák, biomechanikai elváltozások és a ezekre visszavezethető (sport)sérülések.
A capoeira sokkal jobban és változatosabban veszi igénybe a testet, mint más mozgásformák, ami a megfelelő alapozás és fokozatosság nélkül könnyen veszélyessé válhat!
Nálunk biztonságosan, a BodyGames rendszerünk mobilitás és erő alapozására építeve, több tanuló-generáción tesztelt progressziós lépéseket és testtartásjavító-lúdtalpmegelőző gyakorlatokat használva, Kitti gyógytornászi rálátása mellett sajátítják el a tanulók a legnehezebb mozdulatokat is!

"A capoeira é tudo o que a boca come."
(A capoeira minden, amit a száj megesz.)
 /Mestre Pastinha/

CSOPORTUNK AZ ARTE NEGRA


Életfilozófia:

Mindazok számára, akik gyakorolják, a capoeira sokkal több, mint egy sport. Története, eredete, harcai, hősei alapján egyedülálló energiát és filozófiát közvetít.
A capoeira gyakorlása az Arte Negra csoportban ennek a művészetnek a fejlesztésében való részvételt jelenti és azt, hogy a tanuló elmerül a capoeira különféle hagyományok találkozásából és keveredéséből született kultúrájában.

Arte Negra Nemzetközi Capoeira Csoport:

Mesterünk, Mestre Zé Márió 1965-ben hozta létre capoeira csoportját, melyet 1999 óta Arte Negra (AN) néven ismerünk. Mestre Zé Márió tanítványa Marcelo Cacique, 2000-ben érkezett meg Brazíliából Franciaországba, majd példáját sok tanár követte, akik edzéseket tartanak egész Franciaországban (Bordeaux és környéke, Pau, Angoulême, Cognac, Strasbourg) és Németországban (Köln).

Az Arte Negra csoport nemzetközi szociális gyermekprojectje, az ARTE GER'AÇAO évtizedek óta karolja fel az utcán élő vagy hátrányos helyzetű gyerekeket, gondoskodik élelmezésükről, iskolázásukról és lehetőséget biztosít capoeira tanulásra.

Arte Negra Budapest:

Tanárunk, CM Cacique segítségével csoportunkkal Magyarországon is képviselni törekszünk az Arte Negra Nemzetközi szinten is figyelemre méltó értékeit, rendszerébe szőve mindazt, amit saját kultúránkkal hozzátehetünk.

Remek hangulatú, család- és gyermekcentrikus edzéseink keretében már eddig is többszázan vettek részt a saját capoeiránk és az Arte Negra közösség magyarországi építésében, ha kedvet kaptál, akkor Téged is várunk szeretettel!

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

1. A hozzánk való jelentkezés előtt kérjük, olvasd el a felvételi tájékoztatót!
2. A felvételi tájékoztató figyelmes elolvasása után a bodygames@bodygames.hu e-mail-címre
várjuk bemutatkozásodat, kérdéseidet, de itt is tudsz jelentkezni.